Stiai ca femeile se plictisesc mai repede de acelasi partener decat barbatii?

Stiai ca femeile se plictisesc mai repede de acelasi partener decat barbatii?

Cu siguranta sexualitatea, in majoritatea societatilor de astazi, nu mai este un subiect tabu. Insa, preconceptiile si rezistentele oamenilor sunt in continuare prezente in cadrul anumitor casnicii si familii traditionale pentru care dorintele sau nevoile femeilor sunt mai greu de inteles si acceptat in comparatie cu cele ale barbatilor. Iar numeroase conflicte apar din cauza credintei populare ca libidoul barbatilor este mai puternic decat libidoul femeilor.


O scurta istorie a conceptului de libido

Descoperirea unei energii psihice responsabile de anumite impulsuri vitale, libidoul, dateaza in scrierile lui Sigmund Freud inca din anul 1894. Dar abia in anul 1905, odata cu publicarea lucrarii sale "Trei eseuri despre teoria sexualitatii", conceptul de libido a primit o multime de reactii, atat din partea publicului larg, cat si din partea specialistilor din domenii medicale sau de orientare psihologica. 

La peste un secol de la dezvoltarea acelor teorii, descoperirile lui Freud au revolutionat modul in care astazi privim si abordam tulburarile psihice si chiar si la vremea aceea au existat oameni care, desi au respins partial ideile sale, au dorit sa mearga mai mult in explorarea lor. 

Acesta este si cazul lui Gustav Jung, medic psihiatru si psiholog elvetian, care a inteles conceptul de libido ca fiind o energie care transcede experienta omului. Cu alte cuvinte, ca fiind o forta care nu orbeste judecata individului, ci care il ridica deasupra conditiei sale catre un sine superior lui insusi. 

Aceasta abordare este complet diferita de cea a lui Freud, Jung descoperind mai multe implicatii si valori ale acestei energii, refuzand sa o accepte ca fiiind doar o simpla cauza pentru diferite complexe din spectrul tulburarii sexualitatii refulate. 


Wednesday Martin: "Femeile se plictisesc mai repede de acelasi partener decat barbatii"

Unul dintre cei mai importanti autori si critici culturali din America, Wednesday Martin, analizeaza in noua sa carte, cu o precizie caracteristica unui clinician specializat, o serie de studii care au ca tema centrala dorinta sexuala la femei. 

Intr-un interviu acordat recent publicatiei The Guardian, Martin precizeaza: "Tot ceea ce stiinta ne-a invatat despre sexualitatea la femei este fals", accentul fiind pus pe erorile de clasare a faptului ca libidoul barbatilor este mai puternic in comparatie cu libidoul femeilor. 

Aceasta a fost si miza autoarei, publicand noua sa carte cu tiltul de "Untrue" (in limba romana, "Fals"). Cartea cuprinde si o serie de interviuri realizate cu oameni specializati in  non-monogamia consensuala, dar si cu femei care au experimentat relatii amoroase in afara casatoriei.

Autoarea americana dezbate si problematica monotoniei care apare la cuplurile casatorite, dupa cativa ani de casnicie. Conform studiilor publicate in noua sa carte se pare ca femeile sunt chiar mai predispuse la anihilarea dorintei sexuale decat barbatii. 


"Femeile isi doresc noutate, varietate si aventura in vietile lor la fel de mult ca barbatii, poate chiar mai mult decat acestia"

Validarea sentimentelor urmatoarei generatii de tinere femei este principalul obiectiv al subiectului de dezbatere propus de Martin. Aceasta considera ca exista viata si dincolo de o casnicie monogama si ca dorinta sexuala la femei trebuie acceptata in toate formele sale. 

Pentru ca, afirma ea, "nu este vorba sa le permiti femeilor sa <<insele>>, nici despre posibilitatea de a refuza o relatie monogama, ci despre sentimentul de a te simti normal in cazul in care nu-ti place monogamia".

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu