Cum iti poti controla stresul.

Cum iti poti controla stresul.

In lumea in care traim, stresul a devenit parte din viata noastra si tot multe persoane experimenteaza aceasta stare in mod frecvent. Chiar daca foarte multi dintre noi considera ca efectele stresului sunt limitate doar la spatiul mental, din pacate, acestea afecteaza intreg organismul. In termeni medicali, stresul, reprezinta sindromul de adapatare al organsimului la actiunea agentilor externi fizici, chimici si psihici, iar cel mai bun indicator de stres la ora actuala este cortizolul.

Numit si hormonul de stres, cortizolul este secretat de glanda suprarenala si flucutueaza in functie de starea emotionala a corpului. 
Chiar daca prezenta cortizolului in valori normale in organism serveste multor functii vitale cum ar fi: reglarea tensiunii, sustinerea functiilor cardiovasculare, metabolizarea grasimilor si proteinelor, acesta, sub efectul unor factori de stres poate atinge valori critice. 

Cand valorile maxime sunt atinse, capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor se reduce, generand astfel, o serie inteaga de afectiuni. Insomnia, migrena, depresia, anxietatea, sunt doar cateva din problemele cu care se confrunta organismul nostru si care pot fi controlate prin tratament medicamentos.
Din pacate, nivelul crescut de cortizol din organism este responsabil si de alte probleme de sanatate, mult mai grave ca: Obezitatea, diabetul, tulburarile digestive si bolile cardiovasculare.

Efectele cresterii cortizolului in organism se simt rapid si nu pot fi combatute decat prin respectarea unui regim de viata sanatos care include multa miscare si o dieta corespunzatoare. Tocmai de aceea dieta noastra zilnica ar trebui sa contina in proportie de 50%, alimente ce contracareaza efectele stresului si revitalizeaza organismul.

Iata cateva alimente anti-stres pe care le poti introduce in dieta ta.

- Fulgii de ovaz

Dupa cum bine stim, serotonina este substanta ce induce in organsim starea de calm si relaxare. Totusi, prin expunerea organsimului pe o perioada indelungata la stres, rezervele de serotonina incep sa se epuizeze. Pentru mentinerea unui echilibru hormonal in organsim, consumul alimentelor bogate in carbohidrati este mai mult decat necesar. Fulgii de ovaz reprezinta una dintre cele mai inspirate alegeri pentru un mic dejun sanatos. Pe langa continutul bogat de vitamina B, E, fier, zinc si magneziu, fulgii de ovaz mai contin fibre, extrem de eficiente in cresterea imunitatii.

- Ciocolata neagra

Consumul de ciocolata neagra incetineste producerea cortizolului in organsim si limiteaza nivelul de stres. Atentie, consumul in cantitati insemnate poate duce la cresterea in greutate. O cantitate de 20-40 grame este mai mult decat suficienta pentru consumul zilnic. 

- Mazarea si spanacul

Mazarea este un aliment bogat in carbohidrati, vitamina A, vitamina C si vitamina K. In plus, mazarea contine potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si zinc, minerale importante pentru sistemul nervos. 
Consumul de mazare contracareaza efectele negative ale cortizolului si reduce nivelul de stres datorita tiaminei si acidului folic. De cealalta parte, spanacul este o planta bogata in vitamina B1, B2, B6, C si E  si se recomanda a se consuma in stare cruda deoarce prin fierbere isi pierde 80% din proprietati. Cu un volum ridicat de caroten, lipide, glucide, fier si magneziu  spanacul este planta care echilibreaza cel mai bine nivelul de cortizol din organism.

- Avocado

Cu un continut scazut de proteine dar bogat in vitamina B, avocado este unul dintre putinele fructe cu proprietati tonice asupra sistemului nervos. De asemenea, continutul de potasiu regleaza tensiunea arteriala si scade nivelul de colesterol din organism. Se recomanda consumul in stare cruda sau adaugat in salate, fierberea acestuia duce la pierderea proprietatilor nutritive.

- Citricele si fructele exotice

Consumul de citrice este ideal in combaterea stresului datorita cantitatilor importante de vitamina C. Aportul de vitamina C incetineste productia de cortizol si reduce semnficativ nivelul de cortizol din organsim. Unul din fructele exotice cu cel mai mare continut de vitamina C este papaya. In acest fruct, pe langa cantitatea mare de vitamina C, mai gasim magneziu, potasiu, fier, calciu dar si betacaroten. Beneficiile acestor fructe sunt nelimitate. De la detoxifierea organismului, cresterea acuitatii vizuale si cresterea imunitati pana la efectele anticancerigene.

- Migdale

Migdalele sunt o sursa naturala de combatere a stresului si oboselii datorita continutului mare de vitamina E. Consumul zilnic ideal pentru un adult este de maxim 50 de grame pe zi.

- Somon

Somonul este unul dintre putinii pesti ce contine acizi grasi esentiali pentru organsim si anume omega 3. Indiferent cum este consumat, la gratar, la cuptor sau la abur, somonul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra. Omega 3 mai poate 

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu