Istoria lenjeriei intime - din antichitate pana in prezent

Istoria lenjeriei intime - din antichitate pana in prezent

Raspunsul cel mai des intalnit la puzzle-ul senzualitatii feminine in materie de moda este lenjeria. Nenumaratele texturi, culori si forme au conlucrat de-a lungul vremurilor pentru a dirija si a manipula conceptele despre sexualitate. Un singur element cheie a ramas valabil in toata aceasta perioada: Lenjeria are puterea de a sugera, insa niciodata nu afiseaza totul. De altfel, acesta este si miezul esentei unei lenjerii - misterul. Astfel, pe parcursul istoriei, trendurile vremurilor au avut mereu grija sa aleaga ce sa ascunda, dar si cat sa dezvaluie.


Expresia "lenjerie" este de provenienta franceza, din vechiul cuvant "linge", care inseamna panza, iar "So faire le linge" se traduce prin "a spala rufele". Astfel, in aceasta limba, lenjeria se refera atat la articolele purtate de dame cat si la cele purtate de barbati, fata de limba engleza, unde face referire doar la cea purtata de femei. Prima mentionare a acestui cuvant, care facea referire la chiloti si sutiene, a avut loc abia in 1922.


Istoria fascinanta a lenjeriei intime dateaza inca din antichitate, de mai bine de 5000 de ani. Figurinele si frescele descoperite sugereaza mai multe tipuri de lenjerie sexy, purtata inca de atunci. In Evul Mediu, panzeturile erau purtate de aristocratie in scopuri igienice, pentru a ascunde unele parti ale corpului, dar si pentru a tine de cald. Lenjeria din acea vreme era masiva si incomoda, avand rolul de a aplatiza bustul si de a scoate in evidenta silueta feminina.


Daca in secolul al XVI-lea, lenjeria sexy era reprezentata de varii chemise-uri, jupe sau corsete, care puneau accent pe evidentierea formelor feminine, cu scopul strict de a suci mintile barbatilor, in secolul XVIII, design-ul lenjeriei a devenit mai relaxat, capatand un aspect mai feminin. Astfel, au aparut diverse modele brodate, iar materialele din care erau confectionate s-au diversificat. Piesele din matase, dantela, satin sau panzeturi de mare calitate au inceput sa capete un aspect din ce in ce mai elegant, beneficiind de detalii complexe.


Odata cu trecerea anilor, corsetele cu balene, foarte restrictive pentru corpul feminin, au fost inlocuite cu modele mai libere, dar care totusi mentineau acea forma de clepsidra. Conceptul de lenjerie sexy a fost introdus la finele secolului XIX, de catre Lady Duff-Gordon, care a fost un pionier in acest domeniu, eliberand femeile de sub restrictiile impuse. Aceasta este si perioada in care corsetul a evoluat de la o singura piesa la doua, pentru partea de sus a corpului si pentru cea de jos. Totodata, aparitia materialelor mai putin voluminoase, precum crinolina, a permis crearea unor modele care sa puna accentul pe senzualitate, evitand astfel aspectul pur practic al corsetelor din trecut.


Inceputurile secolului XX au marcat cu adevarat istoria lenjeriei intime. Odata cu inventarea sutienului de catre Mary Phelps-Jacobs, aceasta industrie a capatat o noua forma. Acesta este si momentul aparitiei primelor marimi de lenjerie sexy, iar materialele folosite au permis sanilor sa aiba un aspect mai natural. Aceasta inventie a primit numele de brasiera, de unde si prescurtarea de bra (in limba engleza, "bra" se traduce prin sutien).


Inceputurile Primului Razboi Mondial au vazut un pas important in directia evolutiei lenjeriei. Odata cu plecarea barbatilor pe front, femeile au preluat o mare parte din functiile si ocupatiile din fabrici, crescand astfel nevoia unei lenjerii care sa fie lejere si confortabile. Manufacturierii au inceput astfel sa creeze modele din materiale comode, care respirau usor. In 1935, brasierele au cunoscut primul model cu cupe bine definite, iar trei ani mai tarziu au aparut modelele cu sustinere.


Cu toate ca in anii 1940, modelul ideal de femeie avea o silueta subtire, cu solduri mari si sani proeminenti, anii 1960 au adus eliberarea de rigorile morale, iar lumea modei a cunoscut o mare revolutie, odata cu lansarea colectiei lui André Courrèges, care afisa o femeie androgina, confortabila cu propriul ei corp.


Desi stilurile si modelele de lenjerie sexy s-au diversificat de-a lungul istoriei, materialele au tinut intotdeauna pasul. Progresele inregistrate in industria textila si aparitia materialelor elastice au ajutat mult ca modelele de lenjerie sexy sa avanseze. Astfel, la inceputul secolului XXI, lenjeria intima a evoluat, profitand de tehnologia moderna care a facut posibila aparitia microfibrelor, a materialelor confortabile si a texturilor computerizate, in miriade de culori. Industria lenjeriei a atins acum cifra miliardelor de dolari, crescand pe zi ce trece. Avand un stil caracteristic fiecarei generatii, lenjeria intima a suferit transformari majore de-a lungul secolelor, confirmand faptul ca sarmul si eleganta vor fi si vor ramane calitati de care nu ne vom putea lipsi prea curand.

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu