De ce femeile sunt atrase de barbatii rai? Adevarul gol-golut...

De ce femeile sunt atrase de barbatii rai? Adevarul gol-golut...

O intrebare la care am cugetat zilele acestea.

Cred ca fiecare dintre noi am fost la un moment dat atrase de un barbat “rau” si poate chiar, in ciuda tuturor beculetelor rosii aprinse, ne-am si maritat cu unul. 

In fond, noi femeile nu prea rezistam tentatiei de a gusta din “fructul interzis”...

De ce, desi stim ca astfel de barbatii ne vor face sa suferim in cele din urma, suntem in continuare atrase de acelasi gen “macho men”? 

Ne place drama? Suntem masochiste? Sau poate societatea ne-a facut sa gandim asa? 

Ei bine, am purces la cautari si iata ce am aflat...
 

In primul rand, ce este un “barbat rau”?

barbat sexy tatuatSursa foto: freepik.com

Daca ar fi sa ne luam dupa biologi, un barbat rau este un barbat hipermasculinizat, un barbat care emana testosteron din cap pana-n picioare! Acesta, de regula, este un amant foarte bun, are un aspect placut si o incredere de sine ridicata. 

Pe de alta parte, exista psihologi care prefera sa dea o definitie mai pragmatica a genului si care sustin ca “barbatii rai” sunt de fapt barbati care se incadreaza in ceea ce numesc ei triada intunecata a trasaturilor negative din psihologie. Mai exact, acestia pot fi incadrati in trei tipologii: 
    • narcisistul – individul care are o viziune grandioasa despre el si care crede ca este de o valoare reala in viata celor pe care ii intalneste;
    • machiavelicul - individul cu tendința de a-i exploata pe cei din jur, manipulatorul, rece din punct de vedere afectiv, pragmatic și cinic;
    • psihopatul – individul care prezinta un comportament antisocial si impulsiv.

Cu toate astea, nu ne putem abtine...
 

De ce noi femeile suntem atrase de barbatii rai?

cuplu in cada indragostiti
Sursa foto: freepik.com

Tot biologii spun ca, din punct de vedere al speciei, noi femeile suntem programate sa cautam masculi dominanti, genul “Alpha male”. Ne plac pentru ca acestia par capabili sa ne garanteze supravietuirea, par sa se descurce in orice situatie, orice s-ar intampla. Acestea sunt calitati esentiale, avand in vedere ca noi ne dorim sa ne simtim protejate. 

Desi nu sunt cei mai buni parteneri pe termen lung, barbatii rai poseda niste calitati care ne atrag mult mai mult decat barbatii care isi calca singuri camasile si isi fac ordine in casa... boring!!! 

Unele pareri sustin ca acest sentiment a fost puternic amplificat in ultimele decenii si de cultura pop, care ne-a facut sa respingem cu desavarsire tiparul de baiat “bun”. 

Ca sa intelegeti mai bine care este fenomenul, sa o luam de exemplu pe Adelina, o tanara foarte frumoasa si superficiala, care este atrasa de Bogdi, un baiat rau care nu are maniere si nu este respectuos. Adelinei ii place de Bogdi pentru ca asa a vazut ea ca este cool in clipuri video, filme, Instagram si eu mai stiu pe unde. 

Si uite asa, baietii buni raman pe dinafara, iar fetele se “bucura” de baietii rai care sa le maltrateze (vezi caz Bianca Dragusanu si Alex Bodi sau Daniela Crudu si iubitul croat), pentru ca nu-i asa viata pare mai interesanta cu astfel de barbati?

Pe de alta parte, psihologii sustin ca exista si alte motive pentru care noi femeile suntem atrase de barbati rai.
 

Ne este teama de angajamente

femeie seducatoare cuplu sexy
Sursa foto: freepik.com

Ajungem sa ne indragostim de parteneri care nu isi doresc neaparat o relatie de lunga durata, pentru ca noua ne este teama de un astfel de angajament. Atunci cand ne implicam intr-o relatie cu un baiat rau, pentru care casatoria e un subiect tabu, evitam astfel riscul de a fi ranite, pentru ca stim din start ca nu va dura prea mult pana cand ne vom spune “Bye, bye!”. 

Daca in viata ta s-au perindat pana acum mai multi barbati de acest gen, e cazul sa iti schimbi abordarea si sa nu te mai sabotezi singura. Desi, la prima vedere, o relatie cu un baiat rau pare ca te va feri de stres, suferinta si o inima ranita, lucruri care sunt adesea asociate cu relatiile pe termen lung, un astfel de angajament te va impiedica sa te conectezi cu adevarat cu un barbat si sa te simti implinita atat sexual dar si emotional. 
 

Nu avem incredere in noi

femeie care nu are incredere speriata
Sursa foto: freepik.com

Multe dintre noi alegem sa avem o relatie cu un barbat rau pentru ca simtim ca nu meritam sa avem o legatura profunda, de lunga durata, cu o alta persoana. Si in loc sa cautam un barbat care sa fie langa noi la nevoie, care sa ne sprijine si sa ne iubeasca, alegem unul care sa ne trateze urat, pentru ca atat credem noi ca meritam.

Daca te regasesti in aceasta situatie, o idee buna ar fi sa te concentrezi pe lucrurile pozitive, sa faci yoga, meditatie sau mindfulness. Totodata, sa te pui pe tine pe primul plan si sa intelegi ca meriti sa fii iubita si apreciata. 
 

Suntem atrase de increderea de sine pe care o are

barbat increzatorSursa foto: freepik.com

Comportamentul extrem de increzator al unui barbat rau il ajuta sa para si mai frumos si mai atragator pentru femeile din jurul lui. In plus, increderea de sine il face pe un barbat sa aiba un sex-appeal caruia noi femeile abia ii putem rezista. 

Un studiu interesant realizat de Personality and Social Psychology Bulletin arata ca, a fi increzator te ajuta sa atragi mai multi parteneri romantici, dar si sa ii descurajezi pe altii sa incerce sa concureze pentru inima lor. Cu alte cuvinte, un barbat increzator atrage mai multe femei, dar ii si descurajeaza pe altii facandu-i sa creada ca nu au nicio sansa in fata lor. 
 

Credem ca il putem schimba

cuplu indragostiti in parc
Sursa foto: freepik.com

E in natura noastra a femeilor sa fim cuceritoare si sa facem un proiect din a-l transforma pe baiatul “rebel” in baiatul de “casa”. Insa, cred ca stim deja ca aceasta poveste nu are intotdeauna un final fericit. 

Comportamentul din trecut este un foarte bun indicator pentru comportamentul viitor al unui barbat. 

Daca acesta declara clar si raspicat ca nu vrea sa se schimbe in vreun fel sau ca nu isi doreste un angajament de lunga durata, atunci e cazul sa te gandesti daca poti sa traiesti cu asta. Daca nu este ceea ce iti doresti, poate ar fi o idee buna sa iti faci cuib in alta parte. 
 

Caracterele opuse se atrag

contrariile se atrag
Sursa foto: freepik.com

Adesea suntem atrase de barbati complet diferiti de noi. Ni se pare extrem de atragator, interesant, sa avem o relatie dinamica cu cineva care are o alta viziune decat noi. 

Desi, aparent, aceste diferente ar putea sa va aduca probleme in cuplu, se pare ca exista totusi un adevar in spatele zicalei “contrariile se atrag”. 

Un studiu realizat tot de Personality and Social Psychology Bulletin sustine ca, a avea foarte multe similitudini cu partenerul nu este tocmai benefic pe termen lung. Din contra, a fi diferita de partenerul tau, atat in ceea ce priveste personalitatea, preferintele sau orientarea religioasa, poate ajuta la crearea unei conexiuni puternice, tocmai datorita modului in care aceste diferente dintre voi se completeaza reciproc. 
 

Ne place drama

femeilor le place dramaSursa foto: freepik.com

Adesea noi femeile suntem atrase de un barbat rau pentru ca suntem dependente de drama pe care ne-o poate oferi o relatie cu o persoana imprevizibila, aroganta sau egoista. La urma urmei, o relatie cu un astfel de barbat ne poate aduce intr-un vartej emotional, care poate fi cand mai puternic cand mai scazut, lucru care ne incita, dar care ne si descurajeaza. 

Si, de multe ori, experienta emotiei, a dramelor si a anxietatii care rezulta dintr-o relatie cu un barbat rau, poate proveni de fapt de la o dorinta innascuta de a atrage atentia celorlalti. De fapt, atunci cand actionezi dramatic indrepti atentia celor din jur asupra ta, care vor incerca sa te ajute si sa te scoata din criza. 

Daca esti o femeie care se hraneste cu drama relationala, este momentul sa renunti la acest obicei daunator. 

Incearca sa iti gestionezi singura problemele, fara sa te bazezi pe familie sau prieteni, sa ai o gandire pozitiva si sa cauti relatii cu barbati care nu se incadreaza in categoria celor “rai”.
 

Concluzii


Cred cu tarie ca nu exista un partener ideal si mai cred ca viata nu este liniara, desi noua de multe ori ne place sa credem ca asa vrem sa fie. 

Este bine sa fim constiente de calitatile si defectele partenerului nostru, dar si de defectele si calitatile noastre, de dorintele si aspiratiile personale dar si de cuplu, pentru a putea lua decizii mature in relatie. Totodata, este bine sa tinem cont si de faptul ca nimeni nu este perfect :) 

Cum, de asemenea, este bine sa fim foarte atente si atunci cand semaforul se schimba dinspre galben spre rosu sa luam atitudine si sa nu ne amagim.

Viata e plina de surprize… dar vestea buna e ca noi suntem creatoarele propriei noastre vieti, ca noi stabilim ce ne dorim si care sunt limitele pe care le acceptam, si ca tot noi ne putem trai viata intr-un mod frumos si linistit alaturi de un partener adevarat. 

Sursa imagine principala: https://ew.com/tv/2019/07/26/netflix-lucifer-final-season-episodes/
Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu