Natural, hranitor, sanatos.

Natural, hranitor, sanatos.

Indiferent daca le cumparam gata preparate sau le preparam in casa sucurile naturale trebuie sa faca parte din dieta noastra zilnica deoarece ne aduc un plus de sanatate si energie.

De ce sucuri naturale?

-Sunt singurele care ne furnizeaza intreg aportul de vitamine, minerale, enzime, carbohidrati si alte substante de care organismul nostru are nevoie zilnic. Sub aspect nutritiv, cele preparate acasa sunt net superioare celor din supermarket deoarece  le lipsesc cu desavarsire conservanti.

-Influenteaza functionarea proceselor vitale la nivelul celulelor.

-Consumul unui pahar de suc de fructe proaspat stoarse furnizeaza o multime de beneficii pentru sanatate, in antiteza cu cele din comert care isi pierd calitatea in urma pasteurizari.

Pentru a fi declarate gustoase si sanatoase, sucurile naturale preparate trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

-Fructele si legumele trebuie sa fie in starea lor naturala. Intotdeauna se vor alege doar fructe si legume proaspete, coapte, de o calitate buna, crescute natural.

-Sucul proaspat stors va fi consumat in interval de cateva ore de la stoarcere, deoarece se oxideaza extrem de repede, fenomen ce duce la o pierdere a proprietatilor acestuia, chiar daca este pastrat la rece. Se va evita consumul de suc proaspat preparat, de pe o zi pe alta.

Si cum era si normal, la randul sau consumul ofera avantaje si dezavantaje.

Avantaje:

-In sucul de fructe proaspat gasim aceeasi cantitate de minerale si vitamine ca si in fructele intregi. Citricele sunt bogate in vitamina C, afinele si macesele contin caroten, vitamina B1, B6, B2, C, acid folic, biotina, niacina. Rosiile sunt bogate in potasiu si vitamina A si licopen. Prunele au cantitati importante de fier si zinc. In nectarul de piersici si sucul de morcovi gasim cantitati mari de beta-caroten, vitamina A si proteine.

-Absortie mai buna de nutrienti, minerale si vitamine.

-Prin stoarcerea fructelor sau a legumelor se usureaza efortul depus de ficat si rinichi intrucat nutrientii au fost adusi la o forma mai usor de digerat.

 Dezavantaje:

-Sucul din fructe si legume nu contine fibre, acestea fiind importante pentru sanatatea tractului digestiv, in comparatie cu fructele intregi. O solutie la indemana ar fi consumul de sucuri bogate in fibre, sau a pulpei fructelor si legumelor.

-Prin stoarcere fructele si legumele isi pierd o mare cantitate de vitamine si minerale.

-Un pahar de suc de fructe contine foarte mult zahar sub forma de fructoza aceasta fiind la fel de nociva ca si zaharul rafinat din comert. Cand zaharul este combinat cu celelalte elemente din fructul intreg, nu apar probleme intrucat fibrele din fruct incetinesc absortia zaharului de catre organism.

Sucurile se impart in mai multe categorii. Unele dintre ele pot fi consumate doar in anumite perioade ale anului deoarece ingredientul principal este greu de gasit.

Sucuri din fructe dulci: prune, struguri.

Sucuri din legume: rosii, castraveti, telina, spanac, patrunjel. 

Sucuri din radacinoase: cartofi, ceapa, sfecla rosie, ridichi, telina, morcov.

Sucuri din fructe semi-acide: mere, pere, cirese, caise.

Sucuri din fructe acide: portocale, lamai, grephfruit, ananas, capsuni.

Iata cateva sucuri naturale ce se pot prepara cu usurinta in casa si efectele benefice care le au asupra organismului:

Sucul de mere - Sucul de mere contine o multitudine de vitamine ca: A, B1, B2, C si substante cum ar fi: calciul, magneziul, potasiul, fierul si fosforul. Sucul de mere este recomandat in reducerea colesterolului, digestie, prevenirea bolilor cardiovasculare, inlatura oboseala, starea de nervozitate, mentine glicemia la nivel normal si previne osteoporoza.

Sucul de struguri - Contine o cantitate mare de potasiu, are efect de reducere a colesterolului si anti-bacterian. Este foarte benefic pentru organism, ajuta sistemul nervos si este recomandat in caz de oboseala.

Sucul de portocale - Scade colesterolul, imbunatateste tensiunea arteriala si pe cea digestiva, stimuleaza sistemul imunitar si combate constipatia.

Sucul de rosii - Stimuleaza organismul reducand riscul aparitiei cancerului. Contine cantitati importante de potasiu, vitamina A si licopen.

Sucul de sfecla - Sucul de sfecla contine foarte mult zahar si o multime de vitamine: C, B1, B2, potasiu, fier si foarte multe saruri. Ajuta impotriva stresului, reduce excesul de greutate si lupta impotriva insomniei.

Sucul de aloe vera - Din pacate acest suc paote fi achizitionat doar din comert dar este un adevarat cocktail de vitamine si minerale ce nu trebuie evitat. Contine vitaminele: A, C, E, , B1, B2, B3, B6 si B12, si o multime de elemente benefice organismului: acid folic zinc, crom, seleniu, sodiu, fier si potasiu. Este foarte bun pentru constipatie, diabet, astm, colita si osteoartrita.

Sucul de rodie - Chiar daca are un continut crescut de glucide, funizeaza un continut foarte mare de antioxidanti meniti sa imbunatateasca functia cerebrala.

Sucul de merisoare - Bogat in vitamina C, intareste sistemul imunitar si are un efect benefic asupra tractului urinar, scazand riscul de aparitie al infectiilor. urinare.

Sucul de grapefruit - Are un continut crescut de vitamine, proprietati alcalinizante, fiind benefic pentru tractul digestiv, arderea grasimilor, ajuta la mentinerea unei greutati normale a organismului.

Sucul de ananas - Sucul proaspat de ananas contine vitamina C, imbunatateste sistemul imunitar, are proprietati anti-inflamatoare si stimuleaza digestia.

Sucul de morcovi - Bogat in beta-caroten, vitamine, fibre si saruri minerale, este indicat in bolile canceroase, bolile de ochi, boli digestive, hipertensiune, infectii sau hipercolesterolemie.

Sucul de afine - Actioneaza ca antibacterian la nivelul tubului digestiv, refacand flora intestinala. Ajuta in anemii, diabet si are efect favorabil asupra imunitatii organismului.

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu