Culorile. Reguli de combinare si purtare.

Culorile. Reguli de combinare si purtare.

Felul in care ne imbracam si cum ne imbracam poate spune foarte multe despre noi si despre starea de spirit pe care o avem. Indiferent ca suntem visatoare, romantice, suparate, exista o culoare sau o combinatie de culori pentru fiecare traire a noastra. Dar oare suntem constiente ca prin felul in care ne imbracam influentam si persoanele din jurul nostru? Stim sa alegem culorile care ne reflecta personalitatea? Cum transmitem prin intermediul vestimentatiei starile noastre?

Cum in orice domeniu ne ghidam dupa un anumit cod, si aici avem cateva reguli de baza de care trebuie sa tinem cont.

Intr-o tinuta, intotdeauna trebuie sa ne limitam la maxim 3 culori, care, la randul lor pot fi combinate intre ele, dupa anumite reguli de cromatica si teorii ale culorilor. Culorile pastelate  fac intotdeauna casa buna cu veselia si starile pozitive iar cele inchise cu starile emotionale negative. Inca un lucru important de stiut este acela ca toate culorile merg combinate cu negru. Pentru a fi mai usor de inteles si de ales, culorile sunt impartite in mai multe categorii. Culori primare, secundare, tertiare si neutre.

Culorile primare sau culorile de baza: albastru, rosu, galben;

Culorile secundare (sunt acele culori ce se formeaza prin mixarea culorilor primare): verde, portocaliu, mov.

Culorile tertiare (acestea rezulta din combinatia de culori primare si secundare: violet, indigo, verzui, auriu.

Culorile neutre: alb, negru, gri.

Stiind ce reprezinta fiecare culoare, ne este mult mai usor sa intelegem starea pe care o transmitem sau starea persoanelor cu care intram in contact.

Rosu - induce o stare de veselie, este culoarea pasiunii, a seductiei dar si a violentei, pericolului si furiei.Impulsurile si dorinta de dominare le fac pe cele care poarta aceasta culoare sa reuseasca sa se impuna in orice situatie. Rosul se poate asorta cu violet, alb, negru, portocaliu, verde. Nu se combina concomitent cu albastru si galben. Rosul este culoare perfecta o oricarei piese de lenjerie intima.

Verde - inseamna prietenie, redescoperire, perfectionism, natura. Este culoarea asociata persoanelor autoritare si celor cu o stare de spirit si un  tonus iesit din comun. Poate fi asortat cu alb, negru, verde, albastru, galben, rosu. Nu se mixeaza cu violet si portocaliu.

Albastru - este asociat cu starea de calm, de intelegere, incredere, sinceritate, inteligenta, intuitia si inventivitatea. Este culoarea firilor introvertite. Albastrul merge bine cu alb, negru, bleumarin, violet, portocaliu si verde. Nu se combina cu rosu si galben in aceeasi tinuta.

Galbenul este culoarea fericirii, veseliei, optimismului. Este culoare ce defineste persoanele pline de viata, sensibile, relaxate, cele  cu o stare de spirit de invidiat dar in acelasi timp caracterizeaza si persoanele geloase, nesigure. Se poarta in special cu alb, negru, verde, violet, galben si portocaliu. Nu se asorteaza cu galben, albastru si rosu.

Purpuriu - inseamna mister, spiritualitate, magie, fantezie. Este culoare asociata regalitatii si a tot ce este sfant si sacru.

Portocaliu - este asociat cu starea de sanatate, energie si buna dispozitie. Este culoarea ce transmite bunatate si optimism. Poate fi asortat cu alb, rosu, galben, albastru, negru. Nuantele de portocaliu mai deschise sau mai inchise se pot combina cu nuantele similare:galben si rosu. Nu se potriveste sub nicio forma cu verde si violet

Roz - este culoarea tineretii, prosptimii, este culoarea ce denota imaturitate. Se pot asocia cu nou nascutii, feminitatea, si cu dorinta de a retrai perioada copilariei.

Se mai pot combina:

Bleu ciel: rosu, gri, maro, portocaliu inchis,

Bleumarin: violet pal, cafee, maro, gri, galben, portocaliu, verde, rosu,

Visiniu: albastru, gri, portocaliu pal, galben pal,

Maro deschis: albastru, galben pal, verde, violet, rosu,

Maro inchis: galben lemon, bleu ciel, mint, mov deschis, verde lime,

Cafee: maro, albastru, verde, mov, violet,

Verde lime: maro, roz, portocaliu inchis, bleumarin, gri,

Verde inchis: portocaliu, cafee, maro,

Masliniu: maro, gri, crem, negru,

Mint: maro, gri, bleumarin, rosu, gri, cafee,

Turcoaz: fucsia, visiniu, cafee, maro, crem, violet inchis,

Albastru electric: galben auriu, cafee, maro deschis, gri, argintiu,

Mov: cafee, galben pal, gri, turcoaz, mint, portocaliu pal,

Violet pal: portocaliu inchis, violet inchis, masliniu,

Portocaliu pal: gri, maro, verde

Portocaliu inchis: galben pal, verde, maro, visiniu,

Galben lamaie: visiniu, maro, albastru, gri,

Galben pal: fucsia, gri, maro, cafee, rosu, albastru, mov, violet,

Galben auriu: gri, maro, albastru, rosu, negru.

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu