Uita de candidoza! Iata ce lenjerie intima sa alegi pentru a preveni aparitia ei

Uita de candidoza! Iata ce lenjerie intima sa alegi pentru a preveni aparitia ei

Candida este o specie de fungi care se gaseste, in cantitati mici, in cavitatea bucala si in intestine, dar face parte si din flora vaginala. Problemele apar cand aceasta ciuperca incepe sa se multiplice si sa elibereze toxine in organism, fapt care duce la infectii. 

Cele mai multe infectii cu candida au loc la nivelul vaginului, motiv pentru care este adeseori confundata cu o boala cu transmitere sexuala, desi motivele aparitiei infectiei nu tin de activitatea sexuala a unei persoane. Aproximativ 75% dintre femei sunt afectate, la un moment dat in viata, de aceasta specie de fungi, majoritatea avand un pH mai sensibil sau un sistem imunitar slabit. 

Simptomele cele mai intalnite in cazul candidozei vaginale sunt mancarimile in zona intima, inflamarea zonei din jurul vaginului, senzatia de iritatie si arsura la urinare si in timpul contactului sexual si modificarea secretiei vaginale. Printre cauzele care favorizeaza aparitia candidozei se numara tratamentul cu antibiotice, imunitatea scazuta, terapia cu hormoni, dar si nerespectarea igienei intime. 

S-ar parea ca lenjeria intima este in stransa legatura cu aceasta afectiune tipic feminina, tocmai de aceea ne-am gandit sa iti oferim cateva ponturi legate de ceea ce e indicat sa porti pentru a o preveni. Iata despre ce este vorba! 

Alege bumbacul in locul materialelor sintetice

Lenjeria intima pe care o porti zi de zi este strans legata de aparitia infectiei cu candida, deoarece anumite materiale, cum sunt cele sintetice, absorb in mod excesiv umezeala si impiedica aerisirea acestei zone. Totodata, nailonul sau spandexul creeaza un mediu propice de dezvoltare al bacteriilor.

Poarta lenjerie de dama din bumbac natural, care lasa pielea sa respire, impiedica transpiratia excesiva si nu permite dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor. Vulva este o zona foarte sensibila si delicata, asemanatoare cu buzele, tocmai de aceea e important sa fie tratata cu tesaturi cat mai blande si fine, care sa nu zgarie zona si sa provoace infectii.

 

Cauta modele cat mai lejere

Pe langa materialul de inalta calitate, un alt aspect important care contribuie la prevenirea candidozei este legat de gradul de lejeritate pe care il ofera lenjeria intima. Poarta intotdeauna chiloti lejeri si cat mai confortabili, care sa nu te stranga si sa nu iti provoace disconfort. De asemenea, evita modelele cu strasuri sau aplicatii metalice care se vor dovedi incomode dupa mai multe purtari si axeaza-te pe o lenjerie intima fina si cat mai simpla. 

Schimba lenjeria zilnic

Oricat de curata ar ramane in urma purtarii, lenjeria intima trebuie schimbata zilnic sau chiar mai des, daca secretiile vaginale sunt abundente. De asemenea, in timpul noptii este recomandat sa nu porti lenjerie intima pentru a mentine prospetimea si pentru a preveni inmultirea bacteriilor cauzata de caldura si umiditate. Specialistii sunt de parere ca zona vulvei ar trebui sa fie expusa aerului, la fel ca orice alta zona a corpului. 

Citeste si: Uita de bacterii cu aceste trucuri de igienizare a lenjeriei intime



Spala lenjeria intima separat de celelalte rufe

Si modul de curatare al lenjeriei intime pe care o porti poate influenta aparitia candidozei in timp. Tocmai din acest motiv, specialistii recomanda ca articolele de lenjerie intima sa fie depozitate separat in cosul de rufe si sa fie spalate separat, manual sau la masina. De asemenea, utilizarea produselor potrivite pentru igiena si respectarea regulilor de spalare in perioadele delicate sunt masuri esentiale care ajuta la prevenirea infectiilor. 

Inlocuieste articolele vechi cu unele noi cel putin o data pe an

Potrivit medicilor, chiar si lenjeria curata poate contine pana la 10.000 de bacterii si microorganisme vii. Aparitia lor este favorizata de faptul ca exista bacterii chiar si in apa masinii de spalat sau in sertarele in care sunt depozitate. Expertii recomanda inlocuirea articolelor de lenjerie intima cel putin o data pe an pentru a te asigura ca previi candidoza si alte infectii specifice zonei genitale. 

Dupa cum vezi, este foarte simplu sa previi aparitia candidozei daca ai grija de corpul tau si de ceea ce porti zi de zi. Alaturi de un stil de viata sanatos, igiena respectata cu strictete poate deveni o arma veritabila in combaterea afectiunilor de ordin genital. 
Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu